Bokashi Organko Essential + 1 kg směsi, šedá
Kód: 15048Související produkty
Detailní popis produktu
Chystáte se zatočit s bioodpadem z vaší domácnosti jinak, než jeho vyhazováním do koše? Skvělý nápad! Kromě toho, že si ušetříte pochůzky k popelnici si pomocí Bokashi kompostéru vyrobíte výborné přírodní hnojivo.
Metoda Bokashi (japonský termín označující fermentovanou organickou hmotu) je postavena na principu anaerobní fermentace neboli kvašení bez přístupu vzduchu. Tato forma kompostování je velmi snadná a bezúdržbová. Díky uzavřené nádobě bez přístupu vzduchu nevzniká žádný obtěžující zápach a nic tak neláká hmyz k návštěvě vaší domácnosti.
Ke kompostování metodou Bokashi není totiž nutné nic navíc, krom speciálních mikroorganismů (především bakterií a kvasinek). Tyto mikroorganismy je nutné přisypat k organickým zbytkům, kterými nakrmíte kompostér a ony vám v průběhu 2 až 4 týdnů pomohou získat Bokashi hmotu a čaj.
Mikroorganismy potřebné k fermentaci jsou obsaženy v Bokashi směsi,která je dodávána spolu s kompostérem. Množství 1 kg směsi vystačí až na 60 dní. Tato směs obsahuje obilné klíčky, otruby nebo piliny a melasu, které jsou potravou pro mikroorganismy. Ty jsou většinou složeny z bakterií mléčného kvašení (Lactic Acid Bacteria -přírodní probiotikum), a dále pak kvasinek, fotosyntetizujících organismů, aktinomycet, enzymaticky aktivních hub. Tyto mikroorganismy jsou v kompostéru aktivovány poté, co navlhnou.
SESTAVE KOMPOSTÉR
Kompostér sestavte dle návodu, který je přiložen v balení.PŘIDEJTE ZBYTKY
Jednotlivé vrstvy střídejte a prosypávejte Bokashi směsí.UŽÍVEJTE HNOJIVO
Vyrobené hnojivo je ideální pro všechny druhy pokojových rostlin.Jak na to
Při přípravě kompostéru střídejte jednotlivé vrstvy zbytků, ty pak zasypejte vrstvou Bokashi směsi, na níž můžete opět vrstvit zbytky etc. Všechny vrstvy poté stlačte a upěchujte, abyste z nádoby vyhnali vzduch. Pak už kompostér nechejte svému osudu. A po přibližně 2 týdnech voilá! Máte hotovou hmotu i čaj.
Výsledkem bude výborné hnojivo, urychlovač kompostu a pokud pro něj jó nebudete mít použití, můžete ho s klidným svědomím svěřit hnědé popelnici na bioodpad. Čaj je vhodné použít pro květiny jako hnojivo, případně se jím dá například pročistit odpad.
Výsledná směs by měla mít lehce octový nádech a na povrchu se může utvořit bílá plíseň. Té se nelekejte, je to v pořádku, horší by byla černá. Případně si rovnou stáhněte uživatelskou příručku.
Co do kompostéru patří
- odkrojky a zbytky zeleniny a ovoce (včetně menšího množství citrusů), třeba bramborové slupky, ohryzky z jablek, zelené natě apod., větší kusy raději pokrájejte
- zbytky vařených jídel
- čajové sáčky, kávová sedlina, papírové kávové filtry
- zbytky vařené zeleniny, rozdrcené vaječné skořápky
- papírové ubrousky, navlhčená papírová lepenka, suché pečivo
- zbytky pokojových a venkovních rostlin
Co do kompostéru naopak nepatří
- masné výrobky, kosti, olej, sádlo a jiné tuky
- mléčné výrobky
Balení obsahuje
Základní součásti nádoby:
- víko
- výměnné těsnění
- horní nádoba
- separační vložka
- ventil s těsněním a pružinou
- spodní díl
- nádobka na fermentovanou tekutinu (výluh)
- popruhy
Příslušenství:
- utlačovací díl
- odměrka
- filtrační textilie
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.