Microgreens, které můžeme najít také pod názvy minizelenina nebo mikrobylinky, poslední léta získávají na popularitě. Stále více lidí objevuje kouzlo, chuť i množství vitamínů, které tyto zelené dobroty obsahují. Pojďme si říct, o co jde, jak se pěstují, konzumují, ale také to, kdy bychom je rozhodně jíst neměli.
Co jsou microgreens
Microgreens jsou malé rostlinky oblíbené zeleniny a na rozdíl od klíčků se konzumují bez kořenové části. Jde vlastně o zeleninu, která se sklízí v rané fázi růstu. Vzrůst a doba růstu se liší dle pěstovaného druhu zeleniny. Výška sklízených rostlinek se pohybuje zhruba od 3 do 20 cm a sklízet je můžete mezi 6 až 16 dny. Skvělé na microgreens je, že si je můžete snadno vypěstovat a sklidit sami doma, a to kdykoliv během roku. Jsou plné živin, antioxidantů a vitamínů, což oceníte zejména v zimě, kdy je čerstvé lokální zeleniny nedostatek. Nachází se v nich vitamíny A, B, C a K, jsou bohaté na zinek, železo, hořčík, draslík i měď a také mají vysoký poměr bílkovin.
![O PRODUKTECH - Jak pěstovat microgreens](https://image.pobo.cz/images/rgdj63o1xpcy/bw17dt9mgga9wvmzo0cy-md.jpeg)
Jak dosáhnout dobré sklizně
Na trhu najdete mnoho možností, jak microgreens pěstovat. Dalo by se ale říct, že jsou dva základní typy této disciplíny. Buď tuto zeleninu pěstujete v substrátu, nebo na klíčící tkanině. Kouzlo microgreens tkví v tom, že většina druhů této minizeleniny nepotřebuje pro svůj základní růst žádné hnojivo. Proto jejich pěstování není nijak náročné a vystačí si s málem.
V zásadě tedy potřebujete dvě věci. Nádobu (klíčící misku nebo minipařeniště) a médium (substrát / tkaninu), do kterého semínka vysejete. Následně je potřeba udržovat neustálou vlhkost rosením. Ideální prostředí pro klíčení semen vytvoříte tak, že pěstební nádobu uzavřete a počkáte, než vyklíčí. Trvá to zhruba týden. Pak víko odkryjte a dopřejte výhonkům dostatek světla a potřebnou teplotu, která by po celou dobu pěstování měla být mezi 18-24 °C.
Malá ochutnávka ze sekce microgreens
Jaká použít semena
Semínka pro pěstování microgreens musí mít vysokou klíčivost a nesmí být ošetřena chemicky. Proto při výběru dávejte pozor, abyste si nepořídili například velkoplodá osiva.
Vypěstujte si microgreens ze semínek jetele, řeřichy, hořčice, brokolice, slunečnice, ředkvičky, řepy, rukoly a mnoha dalších. Celou nabídku semínek najdete zde.
Jak jíst microgreens
Microgreens jsou zelenina, a přesně tak s nimi můžete nakládat. Použijte je do salátu, pomazánek, dejte si je jako přílohu nebo jen jako ozdobu. Připravte z nich pesto, chutné koktejly nebo je přidejte do polévek. Zacházejte s nimi také podle jejich chuti, každý druh se hodí do něčeho jiného.
Kdy microgreens nejíst a jak je uchovávat
Nikdy nejezte microgreens, pokud jsou plesnivé, nahnilé nebo když se vám, jakkoliv jinak nezdá jejich vzhled, abyste si nepřivodili zdravotní potíže.
Po sklizni microgreens uchovávejte v chladu, suchu a temnu. Před uložením do lednice je neumývejte. V lednici je, při správných podmínkách, můžete skladovat až 14 dnů.