Přijďte se k nám podívat během Dnů otevřených dveří a zapojte se do našich workshopů. Registrace je k dispozici zde

Kávovník, nenáročná rostlina z tropů

Kávovník, latinský název Coffea, je stálezelená tropická rostlina, která je původem nalezena v Africe, na Madagaskaru a Maskarénských ostrovech. Odtud se rozšířila do dalších tropických oblastí, jako třeba do Brazílie a do Jižní Ameriky. Kávovníky jsou v původní domovině keře, nebo menší stromy, v domácnostech se s oblibou pěstují jako pokojové rostliny.

O PRODUKTECH - Kávovník, nenáročná rostlina tropů

Jak pečovat o kávovník

Kávovník umístěte na místo s rozptýleným světlem, pozor na přímé sluneční paprsky, mohou rostlinu popálit. Ideální stanoviště je u okna, které je orientované na jihovýchod až jihozápad. Chcete-li, aby rostlina skutečně prospívala, a toužíte po pořádném přírůstku, nezapomeňte rostlinu vždy na jaře přesadit do větší nádoby.

Pokud najdete svému kávovníku ideální polohu, snažte se ho nepřemisťovat a nedoporučuje se ani letnění. Na jakékoliv změny totiž reaguje poměrně negativně. Ideální teplota v zimě je 15 – 20 °C, v létě dobře snáší klasické teploty, ideální je ale teplota kolem 28 °C.

Zálivka

Kávovník je poměrně nenáročná rostlina. I když se vám stane, že trochu přeschne a svěsí listy, hned se neděste. Naplňte větší nádobu vodou a rostlinu do ní vložte. Počkejte, až celý substrát nasaje vodu (dokud nepřestanou unikat bublinky), květinu vyndejte a nechte okapat. Jinak kávovník zalévejte ve chvíli, kdy je substrát z vrchu proschlý. Prolijte vodou tak, aby vytékala spodem do misky. Asi po hodině rostlinu zkontrolujte a případně vylijte z misky přebytečnou zálivku. Kávovník, stejně jako ostatní pokojové rostliny, zalévejte měkkou vodou, nejlépe dešťovou. Pokud nemáte k dispozici, postačí voda odstátá. Pokud máte v zimě v bytě suchý vzduch, doporučujeme kávovník rosit. Případně do podmisky nasypejte kamínky nebo keramzit a nalijte do ní trochu vody. V suchém prostředí je tato rostlina náchylná ke škůdcům.

O PRODUKTECH - Kávovník, nenáročná rostlina tropů

Množení

Kávovník se množí semeny z dobře vyzrálých peckovic. Semena by měla být co nejčerstvější, rychle totiž ztrácejí klíčivost. Doporučuje se užití semen maximálně měsíc starých. Vysévejte do květináčů s kyselejší zeminou (pH 5-6,5) po dvou až pěti semínkách. Zajistěte sazeničkám teplotu nad 20°C a stálou vlhkost. Semena vyklíčí většinou asi za 2 – 3 týdny, může to ale trvat i déle, až 6 týdnů. Zhruba za dalších deset dnů jsou sazeničky připravené k přesazení. Mladé rostlinky pravidelně hnojte, nejlépe tekutými hnojivy.

Káva

Vypěstovat a upražit si doma vlastní kávu není zcela nemožné, ale vyžaduje to minimálně trpělivost. Rostlina musí dorůst alespoň do velikosti jednoho metru, vykvést a urodit červené plody, které obsahují kávová semena. Ta můžete buď použít na přípravu kávy, zasadit je nebo použít jako hnojivo a ochranu před škůdci pro další rostliny.

Jste milovník kávy a zajímá vás vše kolem? Pak vás jistě nadchne zajímavý článek z webu Výborná káva o takzvaném Kávovém pásu, kde se dozvíte vše o původu jednotlivých druhů kávy.

Co by se vám ještě k pěstování mohlo hodit