Monstera adansonii Monkey Mask - závěs, průměr 15 cm Monstera, Adansonova monstera, Švýcarský sýr

Kód: 4639
485 Kč 433 Kč bez DPH
Skladem (1 ks)
Můžeme doručit do:
4.4.2024
Možnosti doručení

Detailní informace

Detailní popis produktu

Původní domovinou těchto populárních krásek jsou tropické deštné pralesy, kde rostou na stromech jako liány. Některé monstery v přirozeném prostředí dorůstají skutečně obřích rozměrů, a i v domácích podmínkách vám mohou pomalu ale jistě zabrat půlku obýváku. Existují ale i druhy, které můžete bez obav, že vás vytlačí z bytu, pěstovat v pohodě doma.

monstera monkey mask

Jde o popínavou rostlinu s výrazně menšími listy, než má "klasická" monstera, Je také známá pod názvem swiss cheese. Její listy jsou hodně děrované, někdy spíše srdčité, někdy trochu podlouhlé. Pokud jste milovník monster, určitě by vám ve sbírce neměla chybět!

Stanoviště a teplota

Monsterám dopřejte dostatek rozptýleného světla bez přímých slunečních paprsků. Většinou snesou i stinnější stanoviště, ale třeba monstera deliciosa nebude mít tak pěkně vykrojené listy.

Ideální je pokojová teplota okolo 20 °C, v zimě by neměla klesnout pod 10 °C.

Zálivka

Zálivku dodržujte pravidelnou a rovnoměrnou, před dalším zaléváním nechejte vrchní vrstvu substrátu proschnout.

Pamatujte, že monstery je lepší nechat trochu přeschnout, než je přelít a rozhodně by nikdy neměly stát ve vodě.

Monstery přímo milují vysokou vzdušnou vlhkost, proto je pravidelně roste, případně je postavte na misku s vodou a kamínky (keramzitem). Velké listy také pravidelně otírejte od usazeného prachu.

Substrát a přesazování

Monsterám nejlépe vyhovuje propustný substrát a kvalitní drenáž na dně květináče. Je důležité, aby ke kořenům pronikal dostatek vzduchu.

Starší rostliny je vhodné zmladit řezem.

Hnojení

Hnojíme během vegetačního období (od jara do podzimu) jednou za 14 dnů.

MNOŽENÍ

Monsteru můžete namnožit řízkováním stonků a nejlepší čas je na jaře. Řízek nechejte zakořenit ve vodě.

Problémy

Pokud monsteře žloutnou, až hnědnou listy, může to být z přelití. Nedostatečnou zálivku a suchý vzduch v okolí rostliny značí oschlé okraje listů. Hnědé skvrny způsobují také sluneční paprsky. A pokud nejsou nové listy dlouho vykrojené, je to nedostatkem světla.

balení obsahuje

1 ks rostliny

Jde o popínavou rostlinu s výrazně menšími listy, než má "klasická" monstera, Je také známá pod názvem swiss cheese. Její listy jsou hodně děrované, někdy spíše srdčité, někdy trochu podlouhlé. Pokud jste milovník monster, určitě by vám ve sbírce neměla chybět!

Monstera adansonii Monkey Mask - závěs, průměr 15 cm

Původní domovinou těchto populárních krásek jsou tropické deštné pralesy, kde rostou na stromech jako liány. Některé monstery v přirozeném prostředí dorůstají skutečně obřích rozměrů, a i v domácích podmínkách vám mohou pomalu ale jistě zabrat půlku obýváku. Existují ale i druhy, které můžete bez obav, že vás vytlačí z bytu, pěstovat v pohodě doma. 

Více informací o monsterách najdete v našem článku zde

Stanoviště a teplota

Monsterám dopřejte dostatek rozptýleného světla bez přímých slunečních paprsků. Většinou snesou i stinnější stanoviště, ale třeba monstera deliciosa nebude mít tak pěkně vykrojené listy.

Ideální je pokojová teplota okolo 20 °C, v zimě by neměla klesnout pod 10 °C.

Zálivka

Zálivku dodržujte pravidelnou a rovnoměrnou, před dalším zaléváním nechejte vrchní vrstvu substrátu proschnout.

Pamatujte, že monstery je lepší nechat trochu přeschnout, než je přelít a rozhodně by nikdy neměly stát ve vodě.

Monstery přímo milují vysokou vzdušnou vlhkost, proto je pravidelně roste, případně je postavte na misku s vodou a kamínky (keramzitem). Velké listy také pravidelně otírejte od usazeného prachu.

Pěstujete tuto rostlinu hydroponicky? Jak na péči o ni, si přečtěte v našem článku.

Substrát a přesazování

Monsterám nejlépe vyhovuje propustný substrát a kvalitní drenáž na dně květináče. Je důležité, aby ke kořenům pronikal dostatek vzduchu. Když vyberete náš substrát pro Monstery, určitě nesáhnete vedle. 

Starší rostliny je vhodné omladit řezem.

Hnojení

Hnojíme během vegetačního období (od jara do podzimu) jednou za 14 dnů. Hnojivo pro monstery najdete tady

Pěstujete tuto rostlinu hydroponicky? Jak na péči o ni, si přečtěte v našem článku.

Množení

Monsteru můžete namnožit řízkováním stonků a nejlepší čas je na jaře. Řízek nechejte zakořenit ve vodě. K rychlejší tvorbě kořenů pomůže lignohumát, který můžete koupit zde.

Co trápí mou pokojovou rostlinu?

Pokud monsteře žloutnou, až hnědnou listy, může to být z přelití. 

Nedostatečnou zálivku a suchý vzduch v okolí rostliny značí oschlé okraje listů

Hnědé skvrny způsobují také sluneční paprsky. 

A pokud nejsou nové listy dlouho vykrojené, je to nedostatkem světla. 

Doplňkové parametry

Kategorie: Monstery - rostliny
Záruka: 1
Hmotnost: 3 kg
Balení obsahuje: 1 ks rostliny
Průměr: 15 cm
Dle průměru: 15 - 19 cm
Výška rostliny: 20 - 29 cm
Stanoviště: stín, polostín, světlo
Zálivka: střídmá (1x týdně), rosení
Vhodná pro: začátečníky, do koupelny, do obýváku, do kanceláře, do ložnice
Okrasná: listem
Český název: Monstera, Adansonova monstera, Švýcarský sýr

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: